Počela primena “automatskog stečaja” preduzeća

Bez autora
Mar 31 2010

U Srbiji je danas počela primena automatskog stečaja preduzeća, udruženja, zadruga i sportskih društava čiji su računi u blokadi duže od tri godine. Narodna banka Srbije će sutra objaviti spisak tih firmi kojih ima oko 10.000. Novim Zakonom o stečaju predviđeno je da NBS dostavlja te podatke i privrednim sudovima, prema sedištu firmi, koji pokreću predstečajni postupak. Automatski stečaj i brisanje firme ili udruženja iz registra mogu biti izbegnuti ukoliko se u roku od 60 dana uplati predujam za pokretanje stečaja i podnese plan reorganizacije, ili se bar na jedan dan odblokira račun. Među preduzećima čiji su računi u blokadi tri ili više godina veliki je broj onih koja imaju jednog zaposlenog, ne plaćaju poreze i doprinose ili se bave nezakonitim radnjama, zbog čega šire lanac nelikvidnosti i opterećuju privredni sistem Srbije.

Počela primena “automatskog stečaja” preduzećaU Srbiji je danas počela primena automatskog stečaja preduzeća, udruženja, zadruga i sportskih društava čiji su računi u blokadi duže od tri godine.

Narodna banka Srbije će sutra objaviti spisak tih firmi kojih ima oko 10.000.

Novim Zakonom o stečaju predviđeno je da NBS dostavlja te podatke i privrednim sudovima, prema sedištu firmi, koji pokreću predstečajni postupak.

Automatski stečaj i brisanje firme ili udruženja iz registra mogu biti izbegnuti ukoliko se u roku od 60 dana uplati predujam za pokretanje stečaja i podnese plan reorganizacije, ili se bar na jedan dan odblokira račun.

Među preduzećima čiji su računi u blokadi tri ili više godina veliki je broj onih koja imaju jednog zaposlenog, ne plaćaju poreze i doprinose ili se bave nezakonitim radnjama, zbog čega šire lanac nelikvidnosti i opterećuju privredni sistem Srbije.

Automatsko pokretanje stečaja ne primenjuje se na preduzeća u restrukturiranju niti na preduzetnike. NBS će od četvrtka, 1. aprila, jednom mesečno objavljivati spisak preduzeća čiji su računi u blokadi duže od tri godine.

Troškovi pokretanja stečaja su do sada iznosili između 200.000 i 300.000 dinara, ali se očekuje da sada budu niži.

Eventualna imovina firmi koje će automatski otići u stečaj preći u vlasništvo Srbije, ali država neće imati obaveze prema poveriocima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik